בהסתכלות הרפואית המקובלת, נהוג לסווג מחלות לפי קטגוריות קשיחות ותוויות אבחוניות מוגדרות-היטב. זו גישה שימושית מכמה טעמים – סיווג לפי שמות של מחלות מעניק בסיס לתקשורת בין אנשי המקצוע, מספק מסגרת למחקר, ואמור לאפשר ניבוי לגבי השפעות הטיפול. לכאורה, כשיש לזה שם, אפשר לטפל בזה.
שיטות ריפוי הוליסטיות, לעומת זאת, אומרות כך: עוד בטרם הצטברות העדויות האובייקטיביות, הקליניות, מבוססות המעבדה, יש משהו, או מישהו. נקרא לו "אדם".
ציירתי קווים לדמותה של הבריאות, הביצוע המתוזמר, היצירה המושווית-היטב, ושם כיניתי את המחלה "קקפוניה". כשהאנמן, מנסח ההומאופתיה, טוען באחד מכתביו, "אין מחלות – יש אנשים חולים", כוונתו היא שאין ישות עצמאית של מיגרנה, או פסיכוזה, או עצירות. יש אדם, לאדם יש סימפטומים, ואת אלה אפשר לסווג לפי תבניות מוכרות. רובד אחד של קלקול, הפיזי, הוא הנגלה לעינינו בצורה המוחשית ביותר. אבל המחלה לא מתמצה בו. המחלה איננה הגידול. משהו ש"זייף" קדם לו. הגידול המדיד אינו אלא ביטוי של המחלה, שמתגשמת בסופו של דבר בגוף החומרי. הגידול הוא תוצאה של תהליכים חולניים, שראשיתם נעוצה בקלקול לא-חומרי, אנרגטי, של כוח החיים. אחראי המשמרת התרשל בתפקידו, מישהו הפסיק את הזרם בסניף המרכזי, המערכות יצאו מכלל שליטה, הנזקים מוחשיים.
סעיף מס' 11 באורגנון, ספר הפילוסופיה ההומאופתית, אומר כך:
"כאשר אדם נעשה חולה, זהו כוח החיים הכמו-רוחי, האוטומטי, המצוי באורגניזם כולו, שמתחיל לזייף עקב השפעה דינמית של ישות חולנית העוינת לחיים. כוח החיים, שיוצא ממסלולו בצורה כה חריגה, רק הוא מסוגל ליצור באורגניזם את התחושות השליליות, והתפקוד הבלתי-תקין שאנו מכנים מחלה. כוח החיים הוא מהות בלתי-נראית לכשעצמה, וניתן לתפיסה רק באמצעות השפעותיו על האורגניזם. לפיכך, הזיוף החולני מתבטא רק באמצעות ביטויים של המחלה בתחושות ותפקודים (ההיבטים היחידים של האורגניזם, הנגישים לחושי המתבונן והעוסק באמנות הרפואה). במילים אחרות, הזיוף של כוח החיים מתבטא באמצעות סימפטומים חולניים, ובאמצעותם בלבד."(תרגום שלי)
כתבתי כבר בעבר כי ערכי בדיקות המצויים בתחום הנורמה הם לא המדד היחידי לבריאות. קרה לכם שהרגשתם לא טוב והרופא שלח אתכם כלעומת שבאתם, "כי הבדיקות תקינות"? אנחנו לא "בריאים עד שהוכח אחרת", אלא לרוב מזהים ברטרוספקטיבה תהליך בעייתי ומתמשך של קרטוע, גם אם בקטן-קטן. מה מזייף? מה חסום? המחלה לא מתמצה ב"יותר מדי חומר", או "פחות מדי חומר". משהו קודם לזה. כוח משמר ומנהיג שמפעפע באדם, בכל רבדיו, מתחיל לזייף. מה שהיה שקוף, בהיר ונקי, נעשה מצועף, מעומעם ועכור.
לפיכך, התרופה הנכונה כמוה כיד נעלמה שסוגרת את הברז הדולף, המזרזף, המציף.
עד כאן דבריו של האנמן. מכאן ואילך, אפשר למזוג תובנות של מטפלים ומרפאים מזמננו-אנו, או בני דורות קודמים. התפיסות שלהלן אינן מסלעי קיומה של ההומאופתיה. אדרבא, עשויים להזדהות איתן גם כאלה הדוגלים בגישות הוליסטיות אחרות.
יש חור בדלי הו יוסף
מחלה היא פגיעה בחופש, צמצום הבחירה, מגבלה שכובלת ונסיונות להמנע מהכאב.
ובה-בעת, מחלה יכולה לקרוא לנו להתמודד בצורה אינטנסיבית, מרוכזת ומאתגרת עם קושי, עם שלב חדש בחיינו.
כשאנחנו סובלים מסימפטומים מציקים, אנחנו רוצים שהכאב והמצוקה יילקחו מאיתנו לגמרי, לאלתר, עכשיו ותיכף ומייד. תיקון טכני עשוי להיות חיוני ומציל חיים, אבל הריפוי לא מתמצה בו. ריפוי דפוס איננו העמסת חומר, סילוק חומר, סלילת כביש עוקף, השתלת מחלף. אם נטפל בביטוי החיצוני ולא נרד לשורש שהצמיח את העשב השוטה, אנחנו נידונים לשוב ולכבות שריפות, פעם אחר פעם, לרדוף אחר הזנב של עצמנו בלופ בלתי-נלאה.
כשמחלה משנה את האופן בו אנו חווים את החיים, היא עשויה לדרוש מאיתנו לשנות דפוסים, ובכך גם לספק שיעור. במקרה הפחות טוב, מחלה היא המחיר שאנחנו משלמים על התכחשות לשינוי שנדרש מאיתנו, על התפתחות שלא התבצעה.
מחלה היא איום על הסטטוס-קוו, היא שלב בשינוי. מחלה היא מאבק לבריאות. היא ממוטטת סדר קיים, כדי שנגלה אפשרות חדשה, כדי שנממש פוטנציאל של התפתחות. המחלה דורשת הכנסה ושילוב של מצב חדש, מות הישן, הוצאתו לפני החדש. משבר יכול לסייע בצמיחה, אם נפתחים לקראתו, מפתחים יכולות תגובה לאתגר.
מחלה היא גם מחיר ההתנגדות לשינוי, להכנסת דפוס חדש בחיים. דחף, שיכל להוביל לפריצת דרך, לא זכה לביטוי ולהכרה, הודחק, ולימים ייצא שוב, באופן מעוות. אם האדם מתכחש לשלב הזה, מדחיק אותו, לא מסוגל להתמודד איתו, להטמיע את הנחוץ לו מתוכו – אזי מתערערת המערכת, יש מחלה.
הדת שואלת למה, המדע משיב איך. או – המחלה איננה עונש, אף לא ליקוי מכני אקראי
כמו בדיון הקודם על הבריאות, חשוב לי להדגיש שהאנמן לא מתעסק במטפיזיקה. את ה"למה" הוא מותיר לאחרים. הוא בודאי לא טוען, כפי שסבורים אלה האמונים על תפיסת המחלה היהודו-נוצרית, שהמחלה היא גירוש מגן העדן של הבריאות והשאנטי, "מישהו שם למעלה" מעניש את פרומיתאוס-אדם פורץ הגבולות.
רפואה קונוונציונלית מתייחסת לפן שניוני, לרמת התוצאות, לשלב מתקדם של התהליך. בהסתכלות הוליסטית יותר ניתן לומר, הביטוי הסימפטומטי רק מייצג את הקלקול, את הקונפליקט, את הקושי, את החסימה. הסימפטום הוא לא המחלה, אלא הביטוי שלה.
בהסתכלות מכניסטית, האדם הוא מכונה סופר-מתוחכמת, ועיקרה של מחלה הוא ליקוי בתפקוד שלה, שיש לתקן בעזרת ארגז כלים מורכב והולך. המיפרט של הכלים חייב לענות על הדרישות הבאות – הסבר רציונלי, ניתן לביסוס חושי, מוכח סטטיסטית, הקלה של המכאוב הפיזי, קלקול הליקוי הסימפטומטי.
התפיסה ההוליסטית מדברת על ישות גדולה יותר, שכולנו תאים בתוכה, או פעימות שלה, או אדוות שלה. הפרעה חולנית היא פרי הביאושים של קלקול עמוק יותר, במערכת כולה. כשההומאופתיה, כגישה הוליסטית, מעניקה דיאגנוזה לקראת ריפוי טוב, היא מתייחסת לפיזי, לרגשי, לרוחני.
הסעיף הראשון באורגנון פוצח בהכרזה, שמטרתו הנעלה והיחידה של המרפא היא להשיב את האדם לבריאות
אין על כך עוררין, עד שאנו פונים להתייחס לניואנסים. האדם, אומר האנמן ואומרים גם אחרים. האדם, לא הכבד שלו, לא כמות הסרוטונין במוחו, לא הפסוריאזיס שלו. איזון של התופעות האלה, הפתולוגיות, הוא פועל יוצא של ריפוי האדם. כשנוגעים בשורש העמוק של הבעייה, כשסוגרים את הברז, כל הביטויים המקולקלים שנובעים מסתדרים מאליהם. השבת האינטגריטי, תיקון התדר, האחדות הפנימית (העולם הפנימי) והסביבתית (העולם החיצוני).
מחלה היא צופן שיש לפענח. ואם בהומאופתיה עסקינן, אנחנו עושים זאת בעזרת מיפוי של כל הסימפטומים, ונסיון להבין – לאיזה בית ספר הולך האדם, לאיזו כיתה הנ"ל לא עולה, מהו הדפוס הפתולוגי שמתבטא בכל הוויתו.
8 Comments
דר' רקוואק מדבר על תיאוריית 6 הפאזות.
אותו רקוואק, שמגיע מתחום ההומוטוקסיקולוגיה, מדמה את גופנו לסקאלה של 6 פאזות. ככל שהרעש מסביב /מבפנים מפריע לנו, נגביר את ה"ווליום", קרי, נדחיק, נעטוף, נבודד את הכאב/פתוגן/בעיה עד שלא נוכל לה יותר.
ככל שאנו עולים בפאזות, זו בעצם מעין "ברירת מחדל" על כך שלא הצלחנו ליצור הבראה בפאזה מוקדמת יותר. ישנן פאזות מהן כבר קשה מאד לחזור אחורנית.
אני, אישית, בודקת את עניין הגופנפש זמן רב. אין לי עדיין דעה מוחלטת. אני לומדת נטורופתיה, שגם היא אינה מאמינה במחלות אלא באנשים חולים. עם זאת, אין להתייחס לכך באופן גורף ומוחלט. ולי, עדיין קשה לקבל חלק מהטענות הללו.
יוצאי דופן בולטים מאד הם ילדים קטנים/תינוקות חולי סרטן/מחלות סופניות. כאן נעזרת הרפואה ההוליסטית בתחום המיסטיקה, ומסבירה על נשמות, על נשמות חולות ועל תיקוני גלגולים, שבתור אדם שלומד מקצוע די מדעי, קשה לי לקבל.
מה אומרת ההומאופתיה על תופעות מעין אלו?
אני די מאוכזב. ציפיתי למשהו קצת יותר רציני. זהו מניפסט ויטליסטי נחמד, אבל מסביר הרבה פחות טוב את המציאות מאשר המדע המודרני.
אני חוזר ומפנה אותך לתגובתי בפוסט קודם.
יש כאן כמה דוגמאות ואנלוגיות שאינן מוצלחות יותר מאנלוגיית המכונה שהבאתי קודם (זו שבה הטכנאי יכול מדי פעם להחליף חלק תקול). צריך להזהר מאנלוגיות.
ולגבי הדוגמה שהבאת:
כמה פעמים קרה למטופלים של הומאופת שההומאופת לא הכריז שאין למטופל שום בעיות והוא יכול ללכת?
אם כך עשה ההומאופת, איך הוא פעל? הוא בדק את המטופל וקבע למיטב דעתו המקצועית שלחולה אין בעיות שהוא יכול לטפל בהן.
כעת החליפי "הומאופת" ב"רופא".
בקריאה חוזרת של המאמר שמתי לב למשהו מעניין: לא רק שהנפש היא ישות עצמאית ובריאותה היא מעין "אידאל" שלה, גם המחלה היא פתאום ישות עצמאית. וכדי להשלים את תמונת העולם הנחמדה: יש למחלה תפקידים חיוביים.
ועכשיו לך תענה לאיוב.
באשר לשיטתו של דר' Reckeweg – אם הבנתי נכונה, הרי שהוא מתאר תהליך של הדרדרות בפתולוגיות. העלייה בפאזות היא, למעשה, כניעה של תפקודים גבוהים והולכים.
מצפוני ההומאופתי-קלאסי מבקש להדגיש, הכלים של הדר' הם ערב-רב של הכנות, ממש בית מרקחת שלם לכל תלונה, בסגנון "משהו בטח יעבוד". זה כמו לקחת עשרים תרופות קונוונציונליות לכאב הראש, כדי לכסות את כל הסיבות האפשריות (והלא-אפשריות גם).
בעייתי מאד להבין אחר-כך מה *אולי* עבד, ומה רק הותיר אחריו תופעות לוואי והרבה אדמה חרוכה.
הדיון במחלות סופניות, במיוחד כשהחולים הם ילדים קטנים, הוא מאד טעון, רגיש וכאוב.
ככל שאני מבינה, ההומאופתיה לא מתיימרת להסביר למה זה קורה. לאיש מאיתנו אין סמכות לשחק אלוהים. אני מכירה מטפלים (בכל מיני גישות סו-קולד הוליסטיות, וגם בהומאופתיה) שמסבירים לתלמידים, ולפעמים גם למטופלים, למה אירע מה שאירע – סרטן, קרוהן, טראומה, אובדן. זו תפיסת העולם שלהם, אבל זה לא הומאופתיה, אין להם חזקה על הסיבה האמיתית. יומרני מצדם, אני חושבת. קצת לשבת על הכסא של אלוהים.
דיון שנוגע בדבריך, מיה, התעורר סביב הפוסט הקודם שלי, עם דבריו של זומזום.
אין לי דרך לגעת בסיבות. אבל אני רואה את הביטויים, אני רואה דפוס, ואיתו אני עובדת.
שזה כמו לומר – אין לי מושג איך נראים השורשים של העץ הזה (שורשי הבעיות של האדם שמולי), אבל אני רואה עץ מאותו זן (התרופה ההומאופתית למקרה שלו), ולפיכך מניחה שקיים דמיון בין השורשים של שניהם.
במה שאתה מכנה מניפסט (תודה, אבל לא, מקסימום "מיניפוסט") לא התיימרתי להסביר את המציאות או לשכנע אותך. אבל, גם נראה לי שבכלים שעומדים לרשות המדע לא ניתן להפריך את מה מה שנטען לעיל.
בכיף אני חוזרת אל הפוסט הקודם, שאליו אתה מפנה. ושוב אני מציינת את מה שכתבתי לך שם. נראה לי שנקודת אי ההסכמה העקרונית בינינו, היא בפער בין תפיסות העולם. האם יש יד מכוונת (קיראו לה איך שתרצו) או שזו מערכת מאד מורכבת שצמחה מעצמה בלי שום "מהנדסי-על".
כמו שאומרים שוטי הנבואה, "מי מכוון את התנועה / ומי נוסע / איזה מין סוג של השפעה / פועל עליי".
להערכתי, נמשיך להשאר חלוקים בנקודה הזו.
אם הבנתי נכון את מה שאתה מעלה, אזי כן. פעמיים יצא לי להפגש עם אנשים שפנו אליי, ושהערכתי שבאותו שלב הם לא זקוקים לטיפול. אביא כדוגמא מקרה אחד – ילד בן שנתיים, בריא לפי ההערכות הקונוונציונליות, שבלע כמה עלים לא מזוהים בגינה של סבתא שלו, כמה שבועות לפני שאמו פנתה איתו אליי. תשאלתי אותה במשך קרוב לשעה, על כל ההיבטים בחייו. מתברר שהילד בריא, שמח, נבון, אושר. אז שאלתי גם על ההריון והלידה. הכל היה בסדר, באמת. אז אין שום קרעכצען שמצדיק טיפול הומאופתי, מלבד החשש שלה מנזקי העלים האלה (למרות שהוא לא גילה סימני אי נוחות בשבועות שעברו מאז, גם לא אצל הרופא בקופ"ח).
שוב אני רוצה להדגיש, האנמן לא מדבר על תפקיד שיש למחלה, אלא על האופן בו יש לרפא אותה. הוא לא קובע באיזה רובד היא נוצרת, ומה היא אמורה להביא לחייו של האדם. כל פרשניו של האנמן, וגם כל הוגי הדעות, התיאולוגים והמטפלים שנדרשו לסוגיה, התייחסו אליה לפי השקפת עולמם. האם זהו רוע אקראי, או חוויה שדרכה (ואולי, "בעזרתה") אנחנו אמורים להסתכל אחרת על החיים.
מי אנחנו שנענה לאיוב. ואם להזכר, רק איוב דיבר נכונה (מב, ח) . אפשר , עם זאת, לקרוא את ויקטור פרנקל, "האדם מחפש משמעות".
כדי להתוודע לשתי גישות שונות לחיים ולמוות, אצל הנאלצים להשתמש בדרכון של ממלכת החולים, כדבריה של סוזאן זונטג –
מחד, "המוות חשוב לחיים" של דר' אליזבת קובלר-רוס, ומאידך, "במזל סרטן, מסע לבלי שוב" של אילנה המרמן ויורגן ניראד.